Fiberbrottet nu lagat

KL 13,45 meddelade PEMA servicetekniker att samtliga 12 fastigheter som drabbats av fiberavbrottet vid Fenneslundavägen – Väla har återfått uppkoppling. Boven visade sig vara en mus som kommit in i en fiberbox och på ca fem minuters tid gnagt av de hårfina fiberkablarna.
Detta är tredje gången från driftsstart 2013 TKF fibernät saboterats på grund av skadedjur (myror och möss).

Åke Jansson

Nytt driftsstopp lördag 3/2

Felsökning ger besked att driftstoppet vid Fänneslundavägen drabbat fler än de 20 som fick avbrott på grund av UEAB elarbeten.
Troligen är det gnagare (möss) som skadat fiberkabeln i optoskåpet vid Väd.
Reparation kommer att ske med start måndag morgon 5 februari.
Support ser att TKF totalt har 12 anslutningar som drabbats av förmodad råttgnagare, inte 20 som vi först gissade.

De av er som valt Telia TV, missa inte att samma TV-paketets kanaler också går att se på er mobiltelefon (logga in med Bank-ID).

Jag får frågor om jourberedskap. Svaret är att TKF kan beställa hjälp med lagning direkt även helgtid, men det är förknippat med höga kostnader. Styrelsens beslut är att omgående jourhjälp endast beställs vid riktigt stora fiberbrott.

Åke Jansson – TKF

Planerat driftsavbrott 30 jan.

Till berörda TKF-anslutningar vid Fänneslundavägen (20 anslutningar).

Tisdag den 30 januari utför Ulricehamns Energi AB en permanent lagning av TKF skadade fiberkabel.
Vid förra avbrottet lagades fiberkabeln endast tillfälligt med en box på vardera vägsida. Med nuvarande grävda hål vid sidorna av vägen är området en mindre trafikfara som måste åtgärdas snarast. SMHI-prognosen visar också hyfsat gott väder.

Avbrottet startar ca kl 8.00 och skall vara över kl. 16.00 (enligt uppgift från Ulricehamns Energis entreprenör).
Om någon av er som drabbas måste ha stabil fiberanslutning (ex jobbmöten) finns möjligheten att nyttja Tärby Hembygdsgårds internetanslutning (fiber 1000/1000 Mbit.s) genom att kontakta mig på telefon 0705 42 48 65.
Meddela mig senast måndag 29 jan. om ni har behov  av internetanslutningen i Hembygdsgården (jag kan då höja temperaturen i lokalen i god tid).

Bra att veta: Vid kommande permanenta reparation av fiberkabel kommer ett nytt optoskåp att sättas, det innebär sänkt anslutningspris för ev framtida nya näraliggande fastigheter som idag saknar fiberanslutning.

Åke Jansson

Fibern trasig öster om Boarp

Ny rapport, samtliga utan fiber bör ha uppkoppling runt kl 16 -17.00 i eftermiddag.

Åke Jansson

TKF:s fibernät nordost om Boarp, åt Fänneslundahållet till – Grustorpsområdet och ner mot Väla – är ur funktion. Felet är alltså känt och avhjälpning pågår, men det kommer sannolikt inte att kunna lagas i kväll (18/1).

Felet kommer sig av en tryckning som Ulricehamns energi utfört, för att dra andra ledningar under vägen vid vilken TKF:s fiberkabel har störts.

TV-tips 1 – starta och byt kanal enkelt utan menyval

För den som har svårt för (eller inte vill) gå in i menyerna för att starta visning eller byta kanal, finns det ett sätt som bara involverar tre knappar på Telias fjärrkontroll.

Starta och vänta på bild. Tryck på knappen längst upp till höger på Telia-fjärrkontrollen för att starta både tv-apparat och tv-box. (Om du har tv och tv-box kopplade till ett grenuttag med strömbrytare räcker det oftast att slå på strömmen.) Vänta tills ”startsidan” visas – det brukar vara en stor reklambild för något tv-program.

  1. Tryck på CH-snurran för att visa senaste kanal du tittat på.
    Visa ”senaste tv-kanal” genom att trycka på knappen som har en symbol med två pilar som snurrar runt bokstäverna ”CH”. Se bild 1 nedan.
  2. Kanalbyte – en kanal i taget.
    Därefter kan du byta kanal med pil-knapparna längst ned till höger på fjärrkontrollen, se bild 2 nedan.
Bild 1. Knappen sitter snett ovanför och till höger om den runda styrplattan på fjärrkontrollen. Klicka här för att starta visning eller för att komma till föregående tv-kanal som du tittade på.

Bild 2. Med pilknapparna längst ned till höger på fjärrkontrollen kan du vandra genom kanallistan, en kanal i taget, utan att öppna menyerna.