8 reaktion på “Artikel i Borås Tidning

 1. Rätten till ekonomiskt stöd från kommunen och länsstyrelsen gäller bara
  för hushåll som ligger mer än två kilometer från närmsta telestation, enligt BT,,
  så det är ca 25 tusen som kostnaden kommer att bli för oss som ligger inom
  2 km från komlösa telestation ? En annan fråga, om jag fattat rätt så är det inte fiber till Komlösa telestation, om fiber lades till stationen så skulle vi väl få betydligt bättre fart än dagen 0,25 ? för min del så är det inte en 100 lina som
  behövs utan ett bredband med hygglig fart som är stabilt.
  mvh/arne

  • Hej Arne en bra fråga som nog många funderar över!
   Instämmer helt i Andreas svar, vad jag också vet är att dessa stora bidrag som fiberföreningar stöttas med får inte utbetalas om det finns en marknadsaktör som inom tre år har för avsikt att bygga ut ett fibernät.
   Läs även nedanstående svar på en fråga till IT-strateg Johannes Adolfsson i Borås Stad som handlar om möjliga mobila lösningar.
   Vi har då skickat de hastigheter som uppmäts på olika platser i Tärby.
   SVAR:
   – De hastigheter som mätts upp nedan för 3G och 4G, ligger långt under både Regeringens och Västra Götalandsregionens mål för bredband.
   – Vare sig 3G eller 4G kommer att byggas ut i sådan omfattning på landsbygden att ni får hastigheter som ligger i närheten av de man kommer att kunna få inne i stan och kanske några tätorter.

   Arne, har du någon mer fråga som behöver belysas bättre så hör gärna av dig igen.
   Den som vill kan även kontakta Borås kommuns IT-strateg direkt på denna e-postadress:
   Johannes.Adolfsson@boras.se

   Mvh Åke Jansson.

 2. Hej Arne!
  Kostnaden för anslutning kommer att vara solidarisk: samma för alla medlemmar. Om det blir 15.000 eller 25.000 vet vi egentligen inte förrän projekteringen är klar. Kostnaden avgörs även av hur många som vill vara med. BT är litet kortfattade i sin faktaruta, det som inte framkommer är bl.a. att det är ”kanalisationsstödet” från Länsstyrelsen (ett bidrag för grävning) som inte utgår för de sträckningar som företas närmare en fiberansluten telestation än 2 km. De enskilda hushållen söker eller får inte detta bidrag, utan det kommer föreningen tillgodo för kostnaderna vid grävning. Grävningen skulle bli dyrare om vi ville ha med områden som ligger närmare fiberansluten station än 2 km fågelvägen, men skulle eventuellt ändå kunna motiveras om det är nära vårt tänkta nät och en tät bebyggelse som ger många betalande medlemmar för en förhållandevis liten extrainsats.
  Vad det gäller kommunens bidrag omfattar det utbyggnad av ett stamnät, ej bidrag, om jag fattat det hela rätt (vid möte i stadshuset). Ni andra som varit med på fler möten och pratat med fler om detta, än jag, kan säkert fylla i eller korrigera om jag missuppfattat något.
  Angående att dra fiber till den befintliga telestationen, samt bygga ut den för kapacitet, för att få snabbare ADSL, så är det något som Telias nät-företag skulle behöva göra. Kommunen står då inte för stamutbyggnad till Telias station, och intresse från Telia verkar saknas.
  M.v.h. Andreas Jansson, Ön.

 3. Ok, man får tacka för snabt svar, man kan väl förstå att telia inte tycker det är
  lönsamt att dra fiber till komlösa men det skull göra stor skillnad att få ca 8 Mbit/s
  en fyra -fem km från stationen, jag tror det 8 Mbit/s skulle räcka för dom flesta,
  man undrar ju vad kostnaden skulle bli för att dra fiber till stationen / stationerna
  om man lade pengarna där isället för fiber till alla, ok,, det har nog tittats på
  av mer insatta personer än jag, man bara undrar lite 🙂
  mvh/arne

 4. Hej!
  Ett problem med ADSL (och andra …DSL-tekniker, VDSL2 heter den senaste som byggs ut i tätorter av Telia) är att de är beroende av att avståndet till telestationen är kort. Vad jag förstår ligger gränsen för hur långt bort från en telestation som man kan få 8 Mbit med ADSL på ungefär 2 km.
  Med fiberdragning och uppgradering av telestationerna i Komlösa och Tärby, skulle de som bor närmast få mycket bra bredband (med dagens mått), men de som bor i utkanterna skulle få nöja sig med kanske 0,5 MBit (som i och för sig är dubbelt mot vad jag har idag).
  Andreas på Ön.

  • Hej
   jo du har nog rätt i det här med avstånden, dom där fyra/ fem
   km som jag skrev om var nog i överkant om man vill ha lite fart,
   även VDSL2 verkar krokna efter 1,5 km. Ni som driver detta har naturligtvis bra koll på tekniken, jag skulle nog ha läst på lite mer innan 🙂 nu förstår jag mer, får ta mig en funderare på det här, jag
   som flera har ju bränt en del huspengar på avloppsanläggningen som vår käre miljöinspektör inte gillade, skulle tro att jag hakar på.
   mvh/arne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *