Om nätverk i huset (ej kabel)

Denna artikel behandlar nätverk i allmänhet men med fokus på lösningar som inte inbegriper nätverkssladd (trådlöst + övriga lösningar) medan efterföljande artikel primärt tar upp trådbunden kommunikation (den långa texten med allt är nu uppdelad i två separata inlägg).

Kortfattad sammanfattning

Vi skall här försöka att kortfattat sammanfatta fördelar och nackdelar med respektive teknik för att koppla ihop tv-apparater och datorer med fiberanslutningen. Läs nedanstående text och fundera över hur behovet ser ut i ditt hus innan du investerar pengar i något som kanske inte är nödvändigt.
En bit ner på sidan går det att läsa mer detaljerad information kring respektive teknik som kan behövas för att förenkla ett val.

IP-TV

Ip-tv sändningar är känsligare än vanligt internet för störningar i uppkopplingen. För att garantera en bra bild utan störningar är nätverkskabel det bästa alternativet.
Har man enbart en tv-apparat kanske det inte är speciellt jobbigt att dra nätverkskabeln på ett snyggt sätt och förhoppningsvis hamnar routern nära tv-apparaten så att sträckan man behöver dra kabeln inte blir så lång.
(Vi är osäkra på längden på den nätverkskabel som medföljer ip-tv-boxen och skall uppdatera med denna information så snart vi vet)
Har man flera tv-apparater och tycker det verkar krångligt att dra en kabel till varje tv kan man använda sig av den trådlösa sändaren/mottagaren som man kan köpa av NetAtOnce (kostar 875kr för första tv’n och därefter 450kr per extra tv).
Det går även att köpa Homeplug’s som skickar signalen via el-ledningarna. Man kopplar in en enhet till el-uttaget närmast routern och ansluter detta med en nätverkskabel, efter detta kan man sätta en annan enhet jämte tv’n och dra en nätverkskabel ifrån den enheten till ip-tv-boxen (ett homeplug startpaket kostar ca 450kr. Vill man ansluta fler kostar de extra ca 300kr styck).
Läs mer om dessa alternativ en bit ner på sidan (Det finns även ett antal kommentarer längst ner som berör homeplug/powerline).

Internet

I de allra flesta fall fungerar den trådlösa anslutningen som den medföljande routern stödjer väldigt bra. De flesta moderna datorer har stöd för trådlöst bredband och samma gäller alla surfplattor. Om man har en äldre dator kan man köpa en USB-sticka som stödjer trådlöst bredband som man kan koppla in i datorn. Bor man i ett stort hus och har routern placerad i ena änden av huset kan man behöva köpa till en repeater eller accesspunkt för att få bra trådlös uppkoppling i hela huset om detta är ett krav.
Har man en stationär dator och vill ha en garanterat bra uppkoppling är nätverkskabel det bästa alternativet.
Ett mellanting mellan den trådlösa anslutningen och anslutning med nätverkskabel är homeplug’s. Det är inte säkert att homeplugen är bättre än den trådlösa anslutningen men den är mindre känslig för avstånd så har man flera datorer eller datorn långt ifrån routern kan detta vara ett bra alternativ.

Vill du veta mer så fortsätt finns mer information nedan. Har du frågor så skriv en kommentar eller kontakta någon av oss i styrelsen så skall vi försöka besvara frågan så snart vi kan.

Nätverk i huset utan krav på kabeldragning

Om du inte vill dra kabel i huset finns ett antal olika alternativ. Observera att man kan välja att dra kabel till vissa apparater men inte till andra. T.ex. kanske man vill dra en nätverkskabel till tv-apparaten men inte till datorn som kanske står på ett annat våningsplan. Obs! Det är vår synpunkt att de trådlösa alternativen aldrig kan mäta sig i prestanda med kabel. Det är dock väldigt smidigt med trådlöst och ibland kanske detta är viktigare än prestandan. Vill man ha ut max av sin anslutning är det dock nätverkskabel som gäller. En viktig punkt att nämna är att de numera väldigt populära surfplattorna kräver trådlös anslutning då dessa inte har en ingång för nätverkskabel.

Trådlös internet anslutning

Routern som ingår i installationen stödjer trådlöst nätverk enligt följande standarder: 802.11 a/b/g/n. 802.11n medger en trådlös anslutning med hastigheter mellan 54 och 300Mbit. Observera dock att dessa hastigheter är teoretiska och sannolikt uppnår man inte den maximala hastigheten. Det skall dock sägas att hastigheten man får med en trådlös anslutning oftast är fullt tillräcklig för det mesta man använder datorn till under förutsättning att man befinner sig inom routerns räckvidd.
Placerar man routern relativt centralt i huset så bör man ha bra förutsättningar för att täcka hela huset. Skulle signalen inte nå fram till något del av huset finns det hjälpmedel som kan hjälpa till.

PowerLine / Homeplug

Genom att ansluta en homeplug till ett eluttag i närheten av din router och koppla in en nätverkskabel i homeplugen samt routern kan man genom det befintliga elnätet i huset ansluta sina apparater till routern. Det som krävs är en motsvarande enhet vid t.ex. din dator och en vanlig nätverkskabel. Det finns flera olika modeller av dessa adaptrar men de fungerar på samma sätt. Värt att observera kring HomePlug’s är att den faktiskt prestandan sällan kommer i närheten av specificerad kapacitet. Hur bra homeplug’s fungerar i ett hus beror på många olika faktorer. Saker som kan påverka homeplug’s negativt är t.ex: gamla elledningar, uttag som ligger på olika faser i proppskåpet, inkoppling i förgreningsuttag. På grund av att det på förhand kan vara svårt att veta hur bra Powerline / Homeplug fungerar i ett hus så verifiera men inköpsstället att du har rätt att lämna tillbaka produkten om det inte fungerar.

zyxel_mini

En vanlig homeplug. Homeplug’s säljs både som par och styckvis det krävs dock minst två för att de skall gå att använda. En ansluts till routern och sen en extra homeplug per dator man vill ansluta till routern.

5-5_homeplug_1

Vill man veta mer om PowerLine/Homeplug kan man läsa om det här (länk).

Repeater / Accesspunkt

Bor man i ett stort hus kan det vara svårt att placera routern så den täcker alla de rum i huset där man har datorer. En repeater/accesspunkt kan då användas för att utöka räckvidden. Repeatern/Accesspunkten tar signalen från routern och skickar den vidare, den agerar mellanhand. Det kan t.ex. vara lämpligt att ställa en repeater på andra våning om man har routern på bottenvåningen. Skillnaden på en Repeater och en Accesspunkt är att repeatern kommunicerar trådlöst med både datorn och routern. En accesspunkt tar signalen från routern via nätverkskabel eller homeplug och kommunicerar trådlöst med datorn. Repeatern är sämre rent prestandamässigt men enklare att installera då den som sagt var inte kräver en nätverkskabel eller homeplug för att fungera.

homeplug_accesspunkt


Det finns varianter av homeplug accesspunkter som gör det enkelt att utöka den trådlösa räckvidden.

Vill man veta mer om Repeaters kan man läsa om det här (länk).
Vill man veta mer om Accesspunkter kan man läsa om det här (länk).

Trådlös anslutning av TV

Tv-anslutningen är känsligare för störningar än en vanlig internetanslutning. Detta beror på att tv-bilden kan börja hacka om man har för dålig anslutning. När det gäller vanligt surfande så blir effekten bara att det kanske tar en halv sekund längre för en hemsida att visa sig.
Det finns dock trådlösa alternativ som skall fungera för TV men det beror på omständigheter och vi råder alla som köper någon av nedanstående alternativa lösningar verifiera att öppet köp gäller om det av någon anledning inte skulle fungera i det egna huset.

PowerLine / Homeplug

Det finns flera olika varianter av homeplugs. För att skicka IPTV lämpar sig homeplugs som bygger på Home Plug AV-standarden bäst. Dessa är gjorda för signaler upp till antingen 200 Mbps eller 500 Mbps och fungerar generellt bra även om signalen går mellan olika faser.
Läs mer om Powerline/Homeplug ovan i stycket om trådlöst internet.

homeplug_iptv


bilden är hämtad från www.kjell.com

Trådlös sändare/mottagare

Den sändare/mottagare som du kan beställa via netatonce är en Inteno ZAP100. Det är en sändare och ett mottagare som fungerar på samma sätt som den trådlösa delen av routern med enda skillnaden att denna är specialiserad på att hantera tv. I paketet man köper till ingår en sändare som man kopplar in i sin router och en mottagare som man kopplar in i sin ip-tv box. Har man flera tv-apparater kan man köpa till ytterligare mottagare som man kopplar till en andra ip-tv box. Det behövs dock aldrig mer än en sändare.

inteno-zap100-startkit-apc


Inteno ZAP100 är den sändare/mottagare du kan köpa från netatonce. Vill du läsa mer om hur denna fungerar och installeras kan du göra det här (länk).

10 reaktion på “Om nätverk i huset (ej kabel)

  1. Jaha, ett par frågor, kräver Fiberuttaget ström ? bra att veta om man ska fixa det. Andra frågan, om man stänger av strömmen till routern så fungerar väl inte den fasta telefonen ? ,,,jag brukar stänga av routern när jag stänger av datorn.
    Med vänlig hälsning/arne

    • Hej Arne!

      Fiberuttaget kräver ingen ström. Jag lägger till det i texten.

      Ja, det stämmer att den fasta telefonen inte fungerar utan att routern har strömförsörjning och är igång. Den ström som du tidigare haft från telenätets ledningar för att telefonen ska fungera kommer att komma från routern istället.
      Routern / mediaomvandlaren kräver ström.

  2. Tack för snabbt svar, bara att veta att fiberuttaget inte behöver ström !.
    Kan ju va gott att kunna stänga av telefonen med routern 🙂
    /arne

  3. Hej
    Den som vill ha trådbundet nätverk i huset men vill slippa det mesta av kabeldragningen, ska kunna använda det vanliga elnätet i huset som nätverkskabel med hjälp av homeplugs. En homeplug sätts i ett eluttag vid routern, nätverkskabel kopplas mellan routern och homepluggen. I de rum man vill ha nätverksuttag sätter man i en homeplug i eluttaget och kopplar sin dator med en nätverkskabel till homepluggen. Det ska gå att bygga upp ett helt nätverk på detta sätt då homeluggarna även fungerar som switch.
    Precis som trådlösa nätverk så ger det viss prestandaförlust, i detta fall beror det mycket på elkablarnas skick, samt om alla homeplugs kopplas till samma fas elller ej. Elkablarna i huset bör vara i bra skick och alla homeplugs bör vara anslutna till samma fas.
    Själv har jag ej någon egen erfarenhet av homeplugs, men jag avser lösa nätverksdistributionen i huset på detta sätt.
    För de som vill ha information om detta alternativ har Kjell & Company information om homeplugs på sin hemsida:
    http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemnatverk/lokalt-tradbundet-natverk#homeplug-losningar

    • I senaste tillägget om trådlös anslutning finns ett avsnitt som behandlar ”homeplugs”.
      Vad som går att läsa på internetsidor kan dessa sändare ev. ge små störningar på FM-bandet mm. Det är självklart upp till varje fastighetsägares ansvar att bygga det nätverk som känns bäst.
      Säkerligen blir det som vid elen ankomst då enklare elledningar först klamrades fast under tak och vid fotlister för att med tiden (vid ombyggnad, reparationer) hamna gömda i elrör invändigt i väggarna.

      MVH Åke Jansson

  4. Här finns en i mitt tycke neutralt hållen artikel om för- och nackdelar med homeplugs: http://www.theguardian.com/technology/gamesblog/2008/oct/20/1
    Visserligen är artikeln från 2008, men problemen med att radioamatörer och radiolyssnare blir störda av sina grannars homeplugs och likvärdig utrustning tycks fortgå, söker man t.ex. på PLC radio interference på youtube, så hittar man en hel del mer sentida demonstrationer av radioamatörer som visar på problemen.
    Det är främst kortvågsradiobandet som påverkas, men det finns även de som beskriver och visar på att t.ex. FM-radio och trådlös utrustning såsom tangentbord kan störas.
    Motorer (främst dammsugare, rakapparater och liknande) påverkar dessutom överföringskapacitet och stabilitet i ”elnätsnätverk”.

    Att homeplug-lösningar – eller mer generellt kallat PLC = Power Line Communication – i praktiken innebär att fastighetens elnät blir till en radiosändare vars signaler dessutom tar sig långt utanför det egna huset (såväl i luft som i ledningar) framkommer sällan i produktinformationen.

    • Hej!

      Jag har efter kommentarerna angående homeplug’s läst lite om detta med störningar på kortvågsradiobandet och det finns en del att läsa. Av det jag läst är det främst radioamatörer som störs av denna radiostrålning och det verkar främst vara ett problem i tätbebyggda områden. Att frekvenserna stör ut annan utrusning är ju givetvis inte kul men hade detta varit ett stort problem hade produkterna inte blivit såpass populära som de är.

      Sen skall man veta att homeplug’s inte kan mäta sig med nätverkskabel när det gäller prestanda och kvalité men det är samtidigt väldigt mycket smidigare. Jag har personligen haft en kombinerad trådlös accesspunkt / homeplug som hjälpte mig att få trådlös täckning i hela huset. Den har fungerar väldigt bra men den kommer antagligen inte längre behövas när vi får den nya routern från NetAtOnce som är betydligt bättre än den jag har idag.

      //Linus

  5. Hej! Mycket bra information. Jag har också homeplugs och tycker att de fungerar utmärkt och störningsfritt. Men, man blir lite oroad av hur långt signalen räcker.
    /Christer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *