Montering av mediaomvandlare

 1. Sätt upp mediaomvandlare/router
  Mediaomvandlaren skruvas fast i väggen med fyra medföljande träskruvar (plugg medföljer). Därefter skjuts routern in i de tre sliden som finns och de hane – hona kontakter som finns på respektive del gör att kontakt från mediaomvandlare till router sker.
  Plastskydd-fibertray
  Plastskydden som finns på kontakterna måste avlägsnas innan de två delarna skjuts samman till en enda enhet. Klicka på bilden ovan för att förstora den.

  Routern skjuts på mediaomvandlaren som ett lock, så att de två boxarnas kontakter går i varandra. Eftersom dessa apparater sätts ihop, som om de vore en enda låda händer det ofta att hela detta "paket" benämns med samma ord (mediaomvandlare eller router) och ibland används även benämningen gateway som är en del i routern.

  Routern skjuts på mediaomvandlaren som ett lock, så att de två boxarnas kontakter går i varandra.

 2. Dra patchkabel till fiberuttag
  Fäst upp patchkabeln vid golvlist eller liknande, det finns kabelskydd och klammer att köpa på Clas Ohlson, Kjell & Co och liknande affärer i Borås.
  OBS! böj inte patchkabeln för hårt; då kan den gå av och blir oanvändbar. Minsta böjradie är motsvarande en tiokrona – men tänk gärna större, t.ex. radien på en snusdosa. Måste patchkabeln vinklas runt en list t.ex., fräs då ett spår för att erhålla en mjukare böjradie. Patchkabeln (med ena änden färdigmonterad i mediaomvandlaren) är försedd med plastskydd som måste avlägsnas innan kontakten trycks in i fiberuttaget.
  fiberpatchkabel med skyddslockEfter borttagande av plastskyddet är det viktigt att inte vidröra fibertoppen (glasfiber) för att förhindra att den kontamineras av fett och smuts. En smutsig kontaktopp stör ljuset och måste då rengöras (TKF har ett rengörings-kit om olyckan är framme).
 3. Sätt i patchkabeln i fiberuttaget
  Var försiktig när kontakten förs in i fiberuttaget: det är viktigt att den hamnar på rätt håll och att den inte forceras. En förhöjning på kontakten ska gå in i ett spår i fiberuttaget.

  Fiberuttag-ingång-markerad

  Det sitter två små plastluckor nedtill på fiberuttaget (på din vägg). En av luckorna är lös och kan tryckas in, det är där som patchkabelns kontakt ska stickas in. Känn efter försiktigt med en penna, för att hitta rätt lucka, men tryck inte in pennan längre än att du känner luckan öppnas (endast fiberpatchkabeln får tryckas in i detta uttag, känsligt).

En genomgång med fler bilder finns här: Från fiberuttag till router – bildexempel.

NetAtOnce:s installationsanvisning

En mer fullständig installationsguide för av ”fibertray Inteno FG500”, återfinns här: http://www.netatonce.se/filer/fg500-fiberinst.pdf (omfattar även bl.a. montering av patch-kabeln inne i mediaomvandlaren – vilket är klart när ni hämtar boxen)

Övrigt att tänka på

Du ansvarar själv för skadade digitalboxar, routrar – fiberuttag eller av TKF levererad utrustning som måste ersättas med ny.

Spara installationsguiden och förpackningen samt den medföljande tillbehörspåsen. Tillbehören och klisterlappen med WPA-nummer är bra att ha för eventuellt framtida byte av patchkabel. Ett tips är att fästa klisterlappen med WPA-nummer i guiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *