Luleå och fiber

Reserapport från er ordförande

Vill gärna rapportera att jag fick den stora äran att under rubriken ”Gott exempel från södra Sverige” berätta för deltagare vid endagars konferens i Luleå hur vår TKF Fiberförening galant löste efterfrågan på fibernät till ett antal byar i Borås kommun. PTS har vid sin kartläggning av kostnader sett att vi i södra Sverige bygger fibernät till en tredjedels kostnad (per meter), de har i Norrbotten ingen kultur att bygga som vi i formen av Ekonomiska Fiberföreningar, de har varit vana vid att staten och LKAB fixar allt. Man måste ändå ha respekt för områdets gigantiska storlek, exempelvis Arjeplogs kommun med knappt 3000 innevånare och en yta som flera mindre landskap i södra Sverige. Arjeplog med flera kommuner i Norrbotten har nu sökt stöd, till så stor summa att alla stödpengar är slut för denna femåriga period. Säkert finns det många områden här i norr som skulle passa för vår fibermodell, hoppas verkligen att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som själv kommer från Haparanda kan fixa mer stöd till Norrbotten som med sina gigantiska avstånd verkligen har ett stort behov av fiberbredband för att landsbygden skall överleva.

Länsstyrelsen Luleå 8 juni 2016TKF ordförande i talarstolen på Länsstyrelsen i Luleå. Fotograf: Stefan Widmark

Efter konferensen blev det en tur till polcirkeln, bifogar ett foto från Kukkolaforsen i Torne älv med Finland på andra sidan forsen. Ett fantastiskt fint boende vid älven fixade jag hos Birgit Niva på Nivagården som nu som så många andra helt slutat med kossor för att ägna sig mer åt turism. Birgits fasta ADSL via kopparnätet rivs om några månader, hennes stora önskan är nu ett kraftfullt fibernät via Haparanda kommun men hinner det förverkligas före kopparnätet rivs?

Kukkolaforsen i Torne älv med Finland på andra sidan. Foto Åke Jansson

2 reaktion på “Luleå och fiber

  1. Hej Åke, Bra jobbat av dig och föreningen! Satt just och räknade på fibersatsningen landsbygden gjort i VG län.. Inom något år kommer det att vara 1500 mil landsbygdsfiber i VG län som är byggt med hjälp av ideella krafter och statligt stöd. 1 miljard har ni boende själva satsat och 700 miljoner har staten beviljat i stöd för detta.. i runda slängar 🙂 Fantastiskt!

  2. Helt sanslöst Monica ! – 1500 mil landsbygdsfiber om något år…..
    Lika lång sträcka som från Stockholm till Johannesburg om jag mätt rätt.

    Förr delades det ut Patriotiska Sällskapets medalj för god odlargärning ofta i samband med stenröjning och bygge tusentals mil av vackra stenmurar. Mitt förslag är att alla fiberbyggare (inklusive eldsjälar i Skara) borde få en gemensam symbolisk utmärkelse i högsta valör när siffran 1500 mil är passerad i VG län. Återstår att se om vår landshövding tänder på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *