Du är själv ansvarig för grävning över egen tomt

I enlighet med anslutningsavtal ansvarar du som fastighetsägare för grävning på egen tomt. Nedgrävning av optoslangen inklusive signaltråd och håltagning i vägg måste vara klar före fiberblåsningen startar för att du som fastighetsägare inte skall drabbas av extra kostnad på grund av att fiberblåsning inte går att utföra. Datum när ovanstående behöver vara gjort: Rångedala vecka 24 (10 juni), därefter sker blåsning av fiber i övriga områden. I första skedet blåses fiber i stamnätet, därefter sker blåsning in till varje enskilt hushåll med start i Rångedala-delen. Prata med era grannar om ni förstår att slang ej är nergrävd över tomtmarken och håltagning i väggen ej är utförd.

Slang, signaltråd och koppling finns för avhämtning hos undertecknad. För de områden som Eltel nu gräver detta år ansvara de för att slang och signaltråd avlämnas vid tomtgräns. I det fall någon i detta område, kanske i samband med annan grävning, önskar lägga ner sin slang över tomtmark finns även möjligheten för er att hämta slang hos undertecknad.

Grävarlaget kräver att tydlig markering görs vid husväggen dit slang och signalnät skall räcka. Då kan de kapa av exakt rätt längd och inga skarvar behöver göras i efterhand på grund av att slangen är för kort. Markering kan göras med en käpp som är vitmålad på toppen t ex.

Den som önskar hjälp med grävningen eller borrning genom husvägg måste anmäla detta snarast.

Har du frågor om något du tycker är oklart, ring mig då gärna.

Åke Jansson, Ön Tärby, Telefonnummer 0705 424865.

7 reaktion på “Du är själv ansvarig för grävning över egen tomt

 1. Undrar om det finns något tidsschema på när det behöver vara klart med håltagning i ytterväggen. Finns det isf att hitta på hemsidan? Bor utmed Finnekumlavägen.

  Niklas Persson

  • Hej!

   Även håltagningen och slang in genom väggen behöver vara klar i tid (jag ändrar litet i texten ovan så att den inte blir dubbeltydig). Fibern ska in genom väggen till det ställe där fiberuttaget monteras. Se även de föregående nyhetsinläggen (t.ex. http://fiber.tärby.se/anvisningar-for-installation-pa-tomtfastighet).

   Datum för start av fiberblåsning är det ovanstående. Vi har tyvärr ännu inget närmare tidsschema, men räkna inte med att det blir någon längre tid tillgodo.

  • Fortfarande osäker på blåsning av fiber i Finnekumla, efter byggmöte den 4 juni har vi mer information.
   Start av fiberblåsning sker den 10 juni i stamnätet, därefter till varje enskilt hus med början i Rångedala.
   Finnekumla kommer något senare, alla tider kommer att läggas på hemsidan.
   MVH TKF
   Åke Jansson

 2. Frågar för säkerhets skull.
  Gretlanda hör väl inte till Rångedala?
  (Vår grävare har inte kommit ännu men är nog på gång).

  • Hej Tommy

   Ingen fara, om jag minns rätt så är det Carl-Johan som hjälper dig med grävningen och han har kontroll.
   Första blåsningen sker i stamnätet, därefter blir det blåsning från skåp till fastigheter.

   MVH Åke

 3. Går det säga någon ungefärlig deadline för när man bör vara klar med hål i väggen samt ha sin slang nedgrävd på tomten i Fänneslunda-Solberga området?

  • Först skall grävaren komma med slangen från Tärby innan något händer borta vid Solberga / Fänneslunda.
   Sätt en tydlig markering vid husväggen där fibern skall in så mäter grävaren av tillräcklig längd slang så den räcker till husväggen.
   Över tomtmarken gräver du ner slangen i egen regi.

   MVH
   Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *