Varning för falska mejl

En av våra medlemmar i TKF varnade i går för ett mejl-erbjudande som såg ut att komma från TKF:s tjänsteoperatör Net at Once. Den typ av bedrägeriförsök vår medlem var utsatt för brukar kallas för Nätfiske, eller på engelska, Phishing. Vår TKF-medlem hade blivit erbjuden en mobiltelefon för 10 kr men i mer finstilt text framkom att det tillkom höga månadsavgifter och bakom mejlets avsändare fanns ett oseriöst företag.

En viktig tumregel är att inget företag kommer någonsin mejla dig och be dig att exempelvis lämna ut ditt lösenord.

Utmärkande drag för falskmejl är att de normalt är dåligt skrivna, har konstiga formuleringar och blandar ofta både engelska och svenska ord. Vanligt är att bedragarna använder sig av automatiserade översättningstjänster vilket förklarar den låga kvalitén på språket i mejlen. Kasta denna typ av mejl i ”papperskorgen” omgående.

Svara inte på mejlen! Detsamma gäller om du skulle få ett mejl från vad som ser ut att vara din bank, där de ber dig skicka in din PIN-kod eller någon annan information. Det finns ingen bank som skulle be dig om sådan information.

Åke Jansson  – TKF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *