Styrelsen måste snart göra ett val av tjänsteleverantör och vägleds av ett antal kriterier: här finns bland annat våra medlemmarnas krav på kvalitet, tjänster, uppgradering för framtidssäkerhet och pris att ta hänsyn till.
KOMMENTERA GÄRNA med era synpunkter, dessa är värdefulla för vårt val av KO (kommunikationsoperatör) och tjänsteleverantör.
Telia är en av flera möjliga leverantörer, på länken här under finns Teliainformation som kommunens samrådsgrupp fick del av på senaste träffen i Seglora 2013-04-08.
Åke Jansson
Vi är intresserade av en paketlösning om detta verkar bli en billigare lösning och majoriteten önskar detta. Viktigt för oss är att få minst 100 MB med möjlighet att kunna få ökad hastighet under perioden samt att få IP-telefoni och detta till rimlig kostnad dvs helst billigare än idag (ca 370 kr/mån). Ingår tv-paket är det bra men ej nödvändigt (kommer att se på SVT-play).
Styrelsen noterar önskemålen, många vill ha möjligheten att arbeta från ”kontoret i hemmet”.
Åke
Några kommentarer:
Det skulle även från andra företag finnas motsvarande information som den från Telia, så att det går att jämföra. Om det inte finns sådant färdigt material så antar jag att ni i styrelsen ändå på något sätt har gjort eller gör någon form av egna sammaställningar utifrån de alternativ som finns, vilket ni i så fall gärna får lägga ut till allmän beskådan. Om man väljer olika kommunikations- och tjänsteleverantör, kan det naturligtvis totalt sett bli väldigt många olika möjliga kombinationer.
Optimal valfrihet är att varje enskild medlem helt själv får välja sina egna tjänsteleverantörer, men vad jag förstod på mötet är det stor risk att månadskostnaden blir högre då, även om man t.ex. helt skippar tv. Höga månadskostnader är alltid av ondo. Samtidigt vore det mycket bra att t.ex. kunna ha möjlighet att välja Banhof som bredbandsleverantör, pga. deras ”integritetstänk”.
Jag antar att de flesta vill ha telefon samt bredband via fiber. Frågan är dock om intresset för tv via fiber är lika stort. För de som likt oss idag bara har det helt gratis marksända digitaltv-utbudet och är nöjda med det, förefaller det onödigt med ”påtvingad” tv via fiber, i vart fall om det skulle finnas någon möjlighet till lägre månadskostnad om man helt kan utesluta tv. Ett prispressat paket med bara telefoni och bredband till alla, och så får de som även vill ha tv välja till det helt själva, skulle enligt min uppfattning vara bra.
Christer och Linus jobbar med TKF-offerter som är sekretessbelagda men denna Telia-info från kommungruppen hade ingen sådan begränsning.
I stora drag visar Telias info vad som är skillnaden på öppet nät och en kollektiv lösning.
Viktigt med val av KO är också säkerheten vid driftsproblem.
Skatteverket har krav på att fiberföreningar måste fakturera någon typ av tjänst, ett öppet nät ”utan kostnad” uppfyller inte kravet.
Utan kostnad för nät innebär att t ex Banhof får ersätta KO (kan vara Telia mm)för rätten att trafikera nätet.
Följer TKF inte Skatteverkets krav blir föreningen återbetalningsskyldig moms för byggkostnaden som vi nu lyfter / återfår (mellan en och två mkr eller ca 8000 kr per anslutning).
// Åke
Var det inte så att även om föreningen valde en kollektiv lösning (till lägre pris) så fanns det väl möjlighet för alla att byta upp sig/köpa till tjänster? I alla fall från samma tjänsteleverantör? Eller är det olika beroende vilken tjänsteleverantör som väljs?
Om det är så att man har en viss valfrihet så tycker jag ett kollektivt avtal med telefon, bredband hastighet 100/10 samt bara de markbundna kanalerna är att föredra. Detta för att få ner priset, många är säkert nöjda med de förutsättningarna och slipper också då betala för sådant de inte använder.
Hej Jonatan,
Väljer vi en kollektiv lösning så finns det nästan oavsett leverantör en viss anpassningsmöjlighet. Det är dock inte osannolikt att om man behöver göra större anpassningar (om du t.ex. vill ha snabbare internet och mer tv-kanaler) så kommer priset att bli dyrare än i ett öppet nät. Du tappar ofta en stor del av rabatten vi får genom att ansluta kollektivt om du gör tillval. Ett exempel kan vara att en tjänst som kostar oss 30 kr per månad kollektivt, väljer vi bort den och låter enskilda hushåll teckna denna tjänst individuellt kan priset istället vara 200 kr per månad.
Det är därför viktigt att försöka hitta en bra balans där det blir så billigt som möjligt baserat på vad ”de flesta av oss vill ha”.
//Linus