Om nätverk i huset (i kabel)

Denna artikel behandlar ”trådbundet” nätverk, från fiberskåp till apparater, medan föregående artikel primärt tar upp övriga nätverkslösningar (den långa texten med allt är nu uppdelad i två separata inlägg).

2013-12-27 Artikeln redigerad, främst med avseende på behovet av patchpanel. Övergång från vanlig nätverkssladd till installationskabel kan göras med vanligt nätverksuttag.

Fiberskåp

En bit från ditt hus står ett fiberskåp. Därifrån går slang med fiberkabel i, till ditt och några av dina grannars hus. Fiberkabeln går in genom väggen i ditt hus.

Fiberuttag

Bakom fiberuttaget kommer fiberkabeln in genom väggen, från slangen i marken. Fiberuttaget monteras av ElTel på din innervägg. Fiberuttag

Fibern svetsas fast i fiberuttaget (se http://fiber.tärby.se/svetsning-av-fiber/) och utgör sedan den fasta punkten för den inkommande fibern i din fastighet. Här händer inget med själva ljussignalerna i fibern och uttaget kräver därmed ingen ström (det är ett s.k. ”passivt gränssnitt”).

Fiberuttagets mått är: bredd: 7 cm, höjd: 9 cm, djup: 2,5 cm.

Signalerna går vidare till mediaomvandlaren genom fiberpatchkabeln som behandlas i nästa stycke.

Fiberförlängning

Från fiberuttaget dras en ”fiberförlängning” (fiber-patchkabel) till mediaomvandlaren.

Fiberpatchkabel förlängningsfiber

Fiberpatchkabeln är en förlängningssladd som tar vidare ljussignalen till mediaomvandlaren.

Du behöver beställa en fiberförlängning från TKF (ingår i avtalet). Denna förlängning finns endast i ett antal fasta längder, vi återkommer med mer information i denna fråga inom kort.

Välj en sladd som är så lång att mediaomvandlaren kan placeras på ett lämpligt ställe i ditt hem, gärna nära teleuttag och på ett ställe som det är så smidigt som möjligt att dra nätverkssladd från, till olika delar av ditt hus, om du inte vill köra helt trådlöst.

Sladden går inte att korta av eftersom den har svetsade kontakter, så överflödig kabel behöver fästas upp i en omväg eller lindas i en svagt böjd cirkel. Var försiktig med fiberkablar – bryt inte fibern hårt!

Mediaomvandlare och router

Mediaomvandlaren gör om ljuset från fiberkabeln till de elektriska signaler som en dator, tv-box eller telefon behöver för att ”förstå” signalerna.

Routern med uttagen

Routern med uttagen. 2 telefon-uttag (RJ-11), 2 internet-uttag (RJ-45), 2 tv-uttag. Överst i bilden syns de två antennerna för trådlöst nätverk. Tele-uttag nr 2 används endast vid dubbla teleabonnemang (med olika nummer) – TEL-uttag nr 2 är annars utan funktion. De två iptv-uttagen går inte att använda för ”vanligt internet”. Enligt uppgifter från NetAtOnce.

Ovanpå mediaomvandlaren sitter en router (uttalas raoter), som bland annat delar upp och styr signalerna så att de kan gå vidare till rätt apparat i hemmet. På routern sitter uttagen för internet, tv och telefon.

Routern skjuts på mediaomvandlaren som ett lock, så att de två boxarnas kontakter går i varandra. Eftersom dessa apparater sätts ihop, som om de vore en enda låda händer det ofta att hela detta "paket" benämns med samma ord (mediaomvandlare eller router) och ibland används även benämningen gateway som är en del i routern.

Routern skjuts på mediaomvandlaren som ett lock, så att de två boxarnas kontakter går i varandra. Eftersom dessa apparater sätts ihop, som om de vore en enda låda händer det ofta att hela detta ”paket” benämns med samma ord (mediaomvandlare eller router) och ibland används även benämningen gateway (som är en del i routern).

Mediaomvandlaren och routern som vi i TKF fiberförening kommer att använda heter Inteno FG500.

Film på yotube beskriver hur montering av mediaomvandlare görs: http://www.youtube.com/watch?v=RyiBYqWLqMw&feature=youtu.be

Trådbundet nätverk i huset

Genom att låta signalerna gå vidare i nätverkskabel från routern till dina apparater (istället för trådlöst), försäkrar du dig om maximal prestanda. Det går även att kombinera trådlöst med trådbundet. Det kan vara lämpligt att använda kabel till de apparater som är mest beroende av ”datarika”, ostörda signaler (t.ex. innehåller tv-signalerna väldigt mycket information och man störs mycket av en tv-bild som stannar till eller hackar).

Om du vill dra nätverkskabel till dina apparater i huset finns det några saker att tänka på. Fundera först på vad du har för apparater och hur nära routern de står.

Nedan följer tre olika förslag på dragning av nätverkskabel:

1) Om apparaterna finns nära routern, t.ex. datorer och tv i samma eller angränsande rum

I detta fall kan man överväga att dra en vanlig nätverkskabel direkt från routern till dator(er) och tv-box. Fäst sladdarna utmed eller under lister eller dölj dem under sladdgömmare eller i kabelkanaler.

Den typ av kabel du behöver är ”vanlig nätverkskabel” av typen ”CAT6” (certifierad upp till 10 Gbit/s). Gamla CAT5-sladdar (utan bokstaven ”e” på slutet) eller äldre begränsar hastigheten alltför mycket, och bör inte väljas.

Vanlig nätverkskabel med kontakter i båda ändar. Kablar finns även i platt utförande ("platt", "flat" eller "ultraflat" är begrepp som används).

Nätverkskabel finns i många olika längder, med kontakter i båda ändar. Standarden för kontakter som passar i routern och i dina apparater heter RJ45.

Från varje uttag på routern dras en nätverkskabel till en apparat. Om fler uttag önskas, kan man dra en av sladdarna till en s.k. switch (finns att köpa för några hundralappar) som ger fler uttag, som en förgreningsdosa (switchen kräver dock strömförsörjning).

2) Om du vill ha nätverksuttag på väggarna

Nätverksuttag monteras (liksom eluttag) standardmässigt i nya hus. Vid renoveringar kan det vara bra att tänka på att lägga in ett extra plaströr i väggen, för att underlätta möjligheten till infällda nätverksuttag med dolda sladdar.

Om det finns tomma rör i väggarna, använd dem (se kommentar angående elrör nedan). I annat fall får man hitta bästa möjliga lösningar genom att dra kabeln så snyggt som möjligt utmed lister, i listkanaler och dylikt och fram till utanpåliggande nätverksuttag på väggarna.

utanpåliggande nätverksuttagNär man drar nätverkssladd i väggarna brukar man använda en typ av kabel, som benämns installationskabel. Detta är en något styvare typ av kabel än den vanliga nätverkskabeln. Installationskabeln har ”solida” ledare så om man böjer den hårt fram och tillbaka många gånger går den sannolikt av (jämför med ståltråd). Installationskabeln är till för att köras in i plaströr i väggar, golv och tak, och fram till nätverksuttag på väggen. Installationskabeln skall alltså ligga still i väggen, eller fästas upp på annat sätt.

För att dra ett nätverk med installationskabel kan man göra på två sätt. Det enklaste (och vanliga) sättet är att sätta upp ett nätverksuttag intill routern, och dra en kort nätverkskabel (med RJ45-kontakter i var ända) från routern till uttagets framsida. Från nätverksuttagets sida eller baksida går man så ut med en installationskabel, till ett annat uttag som sätts på väggen. Observera att det behövs en sladd per uttag som du vill ansluta till, eller en switch ”på vägen”, för att dela upp signalerna till flera sladdar eller uttag. För att göra fast installationskabeln i nätverksuttagen behövs ett slits- eller kroneverktyg (se t.ex. http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/kabelinstallation/installation-av-natverksuttag).

Alternativet är att sätta upp en patchpanel (=patchbox eller korskopplingspanel) till vilken man drar en ”vanlig” nätverkskabel per installationskabel som man vill ta ut från den. Detta uppgav jag (här) felaktigt vara enda sättet att utföra en bra installation, efter uppgifter på nätet som även bekräftades av personal på Kjell & c:o. Att från framsidan på ett nätverksuttag gå över från vanlig flerkardelig nätverkskabel till solid installationskabel tycks mycket behändigare (se ovan).

patchbox

Om man vill att alla vägguttag ska vara aktiva samtidigt behöver man en switch mellan routern och patchpanelen. I annat fall kan man välja vilka vägguttag som ska vara aktiva genom att flytta sladdarna mellan uttagen på framsidan av patchpanelen (och helt enkelt sätta i nätverkssladden, som kommer från routern, i det uttag på panelen som motsvarar ett visst vägguttag).

3) Att använda vanlig nätverkssladd som installationssladd

Man kan även dra vanlig flerkardelig nätverkssladd en längre sträcka i huset. Man kan då avsluta sladden med en nätverkskontakt som hänger löst eller går direkt in i apparat, eller så låter man den gå in i en switch, så att man får flera uttag.

Vägguttag med ”hona-hona”-kontakt (för RJ-45), där man skulle kunna sätta in nätverkssladd (RJ45-hane) på sidan/baksidan och få som ett normalt nätverksuttag på framsidan tycks inte existera. Uppenbarligen en missuppfattning från endera parten (undertecknad eller personal på Kjell & c:o).

”Fuskmetoder”

Om man är beredd att ”chansa” kan man klämma fast RJ45-hane på installationskablar (risk att hanen trillar av) och fästa in flertrådig nätverkskabel i ett vägguttag (risk att ledartrådar skärs av).

Material

Oftast väljer man en sladd av typen UTP (Unshielded Twisted Pair), vilket fungerar bra om sladden inte ska gå nära starkström (då kan skärmad kabel behövas, men inne i ett bostadshus är det sannolikt inget som behöver beaktas).

Observera att allting – installationskablar, patchpanel, kontakter etc – bör vara av typen CAT6, för att du inte ska riskera att få begränsningar av någon ”svag länk i kedjan”.

Andreas Jansson

15 reaktion på “Om nätverk i huset (i kabel)

 1. Mycket bra beskrivning Andreas. Bara en liten kommentar ifall någon gjorde som jag och läste denna mening lite snabbt: ”Om det finns plats i befintliga rör (elrör eller tomma rör), använd dem.”. Om elrören inte är tomma, dvs innehåller elledare, får man inte dra nätverkskabel i dem själv, då måste man anlita en elektriker. Detta för att tillse att alla krav på elsäkerhet uppfylls. Lycka till med kopplandet allihopa!

 2. Tack för klargörandet angående dragning i elrör, Mats! Jag har ändrat i texten ovan.

  Vi har även fått en synpunkt på att det som ligger under rubriken ”2. Om du vill ha nätverksuttag på väggarna” ovan, och beskriver hur ett nätverk sätts upp med patchbox + installationskablar, kan vara litet överkurs för hemmafixaren.

  Jag har inte lyckats utröna vad det finns för fördelar med installationskabel och lutar nu själv åt att dra vanlig nätverkskabel direkt från routern (eller ev. via en switch för att få flera uttag) direkt apparater och / eller till uttag försedda med hona-hona på väggen. D.v.s. ”alternativ 1” och / eller ”alternativ 3” ovan.

  Men det bör rimligen finnas någonting som gör den solida installationskabel bättre… är den mindre störningskänslig? mer långlivad?

  Jag skulle gärna vilja ha svar / synpunkter på detta spörsmål.

  • Hej!

   Såvitt jag har förstått är installationskabeln det bästa (eventuellt enda) möjligheten om du vill ha montera kabeln i ett nätverksuttag och inte avsluta direkt med en rj45 kontakt.
   Sen så pratade jag och Åke för längesen om det här med cat5e. Vi kom överens om och tog bort referensen av rädsla för att man lätt förväxlar denna kabel med cat5 som inte klarar Gbit. Kan dock vara nödvändigt att lägga tillbaka cat5e igen då denna kabel fortfarande är rätt vanlig, framför allt som installationskabel. Är man osäker bör man dock fråga i butiken där man handlar efter en kabel som klarar 1Gbit.

   //Linus

   • Jag fick uppgiften att man kunde använda sig av ett ”tomt” uttag på väggen, som man förser med en RJ45 ”hona” som den vanliga nätverkskabeln ansluts i, så att det blir likt ett utanpåliggande nätverksuttag. Jag skrev hona-hona i texten det är kanske inte helt korrekt. Behöver kollas upp mer exakt hur det ser ut.

    Vad gäller ”fysikaliska skillnader” mellan de båda kabeltyperna vore det intressant att veta om hållbarhet, kapacitet eller annat skiljer sig (d.v.s. egenskaper utöver infästningssättet).

    CAT5E kan väl få framkomma som kabel-alternativ här i kommentarerna, den har något lägre kapacitet, men ändå tillräcklig för de hastigheter som vi kan erhålla idag.

    • Mer om mitt ”alternativ 3” ovan.
     Vid besök på Kjell & c:o häromdagen, kom man fram till att det inte fanns något uttag som fungerar att gå in med vanlig (flerkardelig) nätverkskabel i (från baksidan).
     Alternativen man har om man trots allt vill göra något liknande, är att sätta en liten RJ45 hona-hona på väggen, montera på en RJ45 hane på nätverkskabeln som kommer ut ur väggen och trycka in den i honan, men det blir fult med sladdar som syns och något hölje för ändamålet tycktes inte finnas – inte vad de kände till. (Jag fick uppfattningen att det fanns något slags hölje, när jag pratade med dem i september/oktober.)
     Alternativ 2 är att sätta ett vanligt uttag för solid installationskabel på väggen, och vara försiktig + hålla tummarna för att de tunnare ledningstrådarna i den ”vanliga” nätverkssladden inte skärs av när man sätter dem på plats (det sitter något slags klämmor, vassa blad eller saxar som håller fast trådarna, och de är vassa för att man ska kunna trycka ned installationskablarnas ledningstrådar utan att skala dem, de skalas av de vassa delarna – det är alltså inte att rekommendera, men kan ändå fungera.

     Jag hittade en person som letade efter samma sak som jag (uttag avsedda för att fästa in vanlig flerkardelig nätverkskabel i), men även han fick negativa svar: http://www.byggahus.se/forum/teknik/211193-snyggt-utanpaliggande-rj45-jack-hona-hona.html

     Jag hoppas att jag inte lurat någon att ta fel beslut.

     Personligen tycker jag att väggkontakt för flerkardelig nätverkskabel är en produkt som det borde finnas efterfrågan på.

 3. Väldigt informativt! Är på gång att installera uttag runt om i ett hus från 1978, så det är inte skitlätt såhär i efterhand. Får hoppas på att det finns tillräckligt med plats och att det går att lösa, men först en grundläggande fråga:

  – I routern så särskiljer det mellan DATA, TV och TELEFONI. Är det verkligen en skillnad? Dvs. om jag nu skall gå vidare med DATA och TV till dubbeluttag runt om i huset, måste jag då särkilja det på något sätt för att både kunna ha DATA och TV?

  Alternativ 1:
  Koppla in från DATA till en ROUTER. Från ROUTER till PATCH PANEL (alt. SWITCH innan för fler uttag) och sedan ut till samtliga UTTAG. Kommer denna lösning funka med TV?

  Alternativ 2:
  Koppla in från DATA till en ROUTER. Från ROUTER till PATCH PANEL (alt. SWITCH innan för fler uttag) och sedan ut till EN KONTAKT i mina DUBBELUTTAG.

  SAMT koppla in TV till SWITCH 2 till PATCH PANEL och sedan ut till EN KONTAKT i mina DUBBELUTTAG.

  Förstår ni min fråga eller gör jag det bara för komplicerat?

  • Hej Per!

   > I routern så särskiljer det mellan DATA, TV och TELEFONI. Är det verkligen en skillnad?
   Ja, man behöver se dem som tre olika typer av signaler (telefon är t.o.m. en annan typ av uttag/kontakt).
   För dem som inte har beställt TV är portarna ”LAN3” och ”LAN4” helt utan funktion i routern. Man får något slags IP-konfliktfel om man försöker att koppla in datorn i en av dem. NetAtOnce har bekräftat att LAN3 och 4 endast är för TV och att de inte kan koppla om portarna 3 och 4 så att de går att använda för vanligt internet. Och TV-kommunikationen med Sappa går inte att köra via LAN1 och LAN2.

   Alternativ 1 fungerar alltså inte för tv.
   Alternativ 2: Jag är osäker på hur tv-signalen fungerar med switch… Sappa svarar ”Vi rekommenderar att du använder nätverkskabel mellan LAN-porten och digitalboxen för att säkerställa signalen”, på min fråga huruvida det gick att ha en switch ”på vägen”, för att koppla in två tv-boxar på samma port i routern – för jag antar att det var anledningen till att du skrev om ”switch 2” i stycket om tv i alternativ 2?
   (Sappa är snabba med att svara, de har både telefon, facebook och e-post-support. Frågan ovan lade jag in på deras facebook-sida, och även om svaret inte var vidare utredande så de svarade de åtminstone omedelbart.)

   OBS: Tänk på att du behöver en tv-box per tv. En extra ”krypteringsavgift” per månad tillkommer för extraboxen. Jag tror att det sades att man ”bara” kunde ha två sappa-boxar och det stämmer ju med svaret från dem ovan, i och med att de inte rekommenderar att man försöker dela upp signalen med hjälp av switch, och att det finns just två tv-uttag i routern. Om det kan fungera ändå (med reservation för att signalproblem kan uppstå) får du fråga Sappa om.

   Med en patchpanel får du möjlighet att byta inkommande sladdar (de som kommer från routern), så att de leder vidare till det uttag du önskar. Själva kablarna från patchpanelen till dina uttag kan ju bära vilka signaler som helst (tv eller internet).
   Tänk på att dra dubbla kablar till din primära TV-plats om du vill kunna köra tv från Sappa SAMT har smart-funktioner i din tv som du vill kunna använda.

   ”Smart-tv-funktioner” i din tv, innebär att tv:n har en nätverksingång och där är det vanlig internet-signal från LAN1 eller LAN2 som gäller (via switch om så önskas).

   Återkom gärna med fler frågor och funderingar.

 4. Snubblade in på denna sida via Google. I min lilla etta finns bara en enda dosa med nätverksuttag. Däremot finns det telefonjack precis överallt. (Faktiskt imponerande hur många man lyckats trycka in i en etta. I kök, sovalkov m.m.) Hur som helst. Internet i min lägenhet är via Telia och TV:n är IP-tv, så den går via nätet. Och nu har jag ställt TV:n typ så långt bort från nätverksuttaget man kan komma.

  Det jag undrar är:

  1. Om jag drar runt en nätverkskabel runt hela lägenheten, förlorar jag kvalitet? Alltså hastigheten då, att bilden kan påverkas?

  2. Finns det något utanpåliggande ”uttag” som jag kan skruva upp på väggen och ha som ett nätverksuttag där? Som har typ bara en eller två uttag. Det skulle bli lite snyggare tänker jag mig, och det skulle kännas bra med ett ”permanent” uttag på den sidan av lägenheten. Är detta kanske switch du nämnde där uppe i texten, men den såg så enorm ut?

  3. Angående sånnahär stickkontakter som man sätter i väggen där man kan koppla in nätverket och det då går via vanliga elnätet. Hur bra är dom? Förlorar man kvalitet på dom?

  • 1. Det korta svaret: i en enrumslägenhet: Nej, det är inget du behöver tänka på.
   Det litet längre svaret: För säkerhets skull och för framtida behov; skaffa kablar, kontakter m.m. (allt på vägen) så att de uppfyller CAT6.

   2. Ja, det finns utanpåliggande uttag (jag tror jag har ett på bild ovan). Jag har satt upp sådana hemma. T.ex. http://www.clasohlson.com/se/N%C3%A4tverksuttag/Pr381794000
   En switch har en ingång och flera utgångar. Den behöver du om du vill dela upp signalen (internet för flera apparater).

   3. Jag ogillar dem personligen, men i och med att det finns många som använder dem och det fungerar bra för en del, så försöker jag avhålla mig från att kommentera dem. Men eftersom du frågar, och jag svarar så… 🙂 : Elnätet är inte avsett för att skicka datatrafik och att dessa pluggar skapar störsignaler på diverse mer eller mindre ovanliga radioband är därför därför svårt att undvika. Oftast torde väl ingen störa sig på detta men ditt nätverk blir som en störsändare ett tiotal meter ut från din bostad, om du inte har mycket svårgenomträngliga betongmurar. Troligen reagerar få på detta men det är väl inte så trevligt… och skulle du ha en radioamatör till granne blir vederbörande inte glad. Vill du ha en ren och fin signal med högsta möjliga hastighet, så är riktig nätverkssladd bäst.

   Det är för övrigt installationssladd som man bör dra om man sätter upp permanent. Jag har gjort diverse olika lösningar som fungerar bra men i och med att jag testat mig fram och fått dåliga svar på mina frågor till en början har det tagit en tid att lära sig + att jag sett hur andra gjort. Det är CAT6 installationssladd man bör rekommendera och om man ska göra det snyggt så sätter man ett utanpåliggande vägguttag intill routern (eller nätverksuttaget om man bara har ett hål i väggen så att säga – jag vet inte hur din Telialösning ser ut). Från baksidan på detta vägguttag drar man installationskabeln, till baksidan på uttag nr 2 (i ditt fall till väggen vid tv:n).

   Man kopplar alltså ihop routern (internetuttaget från internetleverantören) och ”väggslingan” med en mycket kort vanlig patch-kabel, från en LAN-utgång på routern till framsidan på väggkontakt nr 1, och så går det vidare ut på baksidan i installationssladden.

 5. En fråga bara.
  Måste man installera nätverkskablar i samma typ av0 rör som vanlig elinstallation om man vill ha kablarna infällda i väggen.
  Det är ju svag ström vi pratar om även om man ansluter PoE.
  Är de inte redan i ett plasthöje som skyddar mot… ja vad ska skyddas egentligen?

  Tack

  • Det måste man kanske inte, men helt utan rör torde det vara svårt att köra in en nätverkskabel i en vägg och få ut den ur väggen längre bort? Och har man tillgång till väggens ”inre” (vid nybyggnation eller renovering) så finns det ingen större anledning att låta bli att lägga in rör.
   Kanske menar du att du har du en annan typ av rör i din vägg.

   Det är mycket riktigt ett plasthölje runtom nätverkskablarna. Det är tunna koppartrådar inuti (som också har ett plasthölje runt sig, var och en) som behöver skyddas så att de inte går av / exponeras mot omkringliggande material. Vid kontakt med något annat (jord) förlorar man signalen.

   Men om du ändå menar en kortare sträcka genom vägg men helt utan rör, t.ex. mellan två rum, så fungerar det sannolikt bra. Jag tror att jag gjort det på något ställe. Det kan väl vara om man har möss som går i väggarna, att de skulle kunna göra åverkan lättare på en kabel direkt, än om den går genom ett rör.

   Jag känner inte till och kan inte kommentera POE ”Power over internet”.

 6. Hej,
  Jag har ytterligare en fråga.
  Jag har följt ovan och drar idag in fiber i huset.
  Samtidigt har jag elektriker här för att dra nätverk i vårt STENhus (450kvm) dvs sjukt dåligt för wifi, räknar med att behöva 3 wifi routrar för att täcka huset trådlöst.

  Drar in fiberna på vinden, ersätter sedan samtliga antenn och telekablar och drar fram dubbla CAT 6 kablar till 7 platser. 3 Wifi routrar och 4 TV apparater. Distansen på dessa kabeldragningar är allt ifrån 3 meter till 15-20 meter.

  Sätter inkommande router precis innanför vinden, drar upp en kabel till patchpanelen och sedan därefter tänkt att sätta en Gigabit Switch, behöver omgående plats för 14 portar men vill försäkra mig lite inför framtiden så jag tänkte satsa på 24 portar. Min fråga är nu vilken Switch bör jag satsa på för att inte tappa prestanda? Tacksam för era åsikter!!!

  • Jag antar att du inte bor inom föreningen? Ett sådant stenhus låter som att man lägger märke till!
   Tyvärr vet jag inte riktigt vilka switchar man kan rekommendera… Hemma har jag inte så stora behov, utan är ännu min egen switch så tillvida att jag flyttar nätverkskabeln i patch-panelen själv, när jag behöver byta vilket rum och nätverksuttag som ska ”aktiveras”. Routern sitter i samma rum som mitt hemmakontor, så det uttaget är alltid aktivt, direkt från routern.
   På jobbet har vi en HP-switch. Modellbeteckning ”HPE 1410-16G”, inköpt i november 2012. Den har hittills fungerat helt utan problem men om den är ett bättre eller sämre val än något annat kan jag inte säga då jag inte har så mycket att jämföra med.

 7. Internetoperatören (tjänsteleverantören) avgör vilka portar i routrarna som används till vad. I vår förening är det portarna nr 3 och 4 som används för IPTV. IPTV körs på ett annat protokoll (jag ser begrepp som ”realtime”, RTP / RTSP) än ”vanlig datatrafik” som mest använder sig av HTTP.
  Signalerna som sådana är det ingen skillnad på.

  Det är nog rimligare att skaffa en switch för att dela upp signalen till flera portar, än att försöka ordna en router med fler tv-portar i. Att sätta en switch ”på vägen” innebär också att man kan komma närmare placeringarna av tv-apparaterna med en enda kabel, innan man (med hjälp av just switchen) delar upp signalen till flera kablar (såvida inte samtliga tv-apparater ska placeras i fullständigt avvikande riktningar i huset – då får man ställa switchen bredvid routern). Tänk dock på att det även behövs en TV-box per ansluten TV.

 8. P.g.a. ständigt inkommande kommentarer på ryska (spam), på just detta inlägg, avaktiverar jag kommentarsfunktionen på inlägget. Se kontaktuppgifter för föreningen om du vill kommentera något som specifikt gäller detta inlägg, eller gör kommentar på annat inlägg (så kan vi ev. flytta din kommentar/fråga hit i efterhand).
  // Andreas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *