Åska och risker för elektronikutrustning

Varmare väder innebär risk för åska, har du inget överspänningsskydd installerat (OBS – ändå inte helt säkert skydd) är bästa sättet för att skydda elektronisk utrusning att dra ur elsladdar till känslig elektronisk utrustning. Kom ihåg att mediaomvandlaren (routern) och TV-boxen är ansluten till eluttag, dra därför ur elkontakter om du befarar åska. Fiberkabeln in till huset leder ingen ström och utgör ingen risk vid åskväder. Du är själv ansvarig för kostnad som uppstår vid skada på mediaomvandlare (router) och TV-box på grund av åska och överspänning i elnätet. Önskar du installera överspänningsskydd eller batteribackup som även benämns UPS kontakta din elektriker eller elföretag för råd.

Telias gamla luftburna kopparledning är en farlig åskledning till ditt hus, montera därför bort den från huset.

Om du inte längre har abonnemang hos Telia finns det ingen anledning att ha kvar kabeln som går från deras stolpe in i huset. Den utgör istället en risk.

Om du inte längre har abonnemang hos Telia finns det ingen anledning att ha kvar kabeln som går från deras stolpe in i huset. Den utgör då endast en ökad risk för skador vid åskväder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När du skrivit ditt meddelande, besvara även räkneuppgiften nedan, för att visa att du är en människa innan du trycker på skicka-knappen (detta förhindrar att skräpmeddelanden skickas från robotar). *